Koulujuttuja ja sporttia

Viime viikonloppuna tutkin ykkösmetron seutuja eli Andrássy út-bulevardia. Historiantunti tuli suoritettua Terrorin talossa (Terror Háza Múzeum, opiskelijoilta sisäänpääsy 1000Ft eli 3€, normaalihinta 2000Ft), joka esittelee hieman II. MS:n aikaisia ja jälkeisiä, ei ehkä niin mukavia, meininkejä Unkarista.

IMG_8975
Hősök tere eli Sankarien aukio Andrássy útin päässä. Viimesen päälle nätti iltavalaistuksessa.
IMG_8992
Euroopan suurimmaksi väittävät, 1,2 hehtaaria luistelukenttää Budapestin puistossa. Olisi siinä kenttämestari Heinoselle hetkeksi jäädytettävää.

Maanantaina alkoi koulu toden teolla. Noin viisi kurssia yhdeksästä valitusta vaihtui toiseen viime ja tällä viikolla, johtuen aikataulupäällekkäisyyksistä ja siitä, ettei kursseja järjestettykään. Viimeksi tänään odoteltiin puolisen tuntia projektijohtamisen ensimmäistä tuntia alkavaksi, kunnes marssimme opinto-ohjaajalle kuulemaan, että kurssia ei järjestetä, koska sille ei löydetty vetäjää.

Kevään aikana tulee treeniä esimerkiksi yritysrahoituksesta, HR-johtamisesta ja yrityksen tunnuslukujen tutkimisesta. Positiivinen yllätys on ollut tähän mennessä opetuksen laatu. Unkariinkin on levittynyt radikaaleja ajatuksia siitä, että tuntien ei tarvitse olla lehtorin vetämiä kalvosulkeisia, vaan kursseilla on luvattu paljon ryhmissä ratkaistavia case-tehtäviä, keskustelulla etenemistä, ja rohkaistu kertomaan esimerkkejä, miten asiat omassa maassa ovat. Englannin kielen taito on lehtoreilla myös varsin kelvolla tasolla, joten ajoittaisesta ymmärtämättömyydestänsä saa kiittää vain ja pelkästään itseään. Halpaa huvia olemme vaihtareiden kanssa saaneet luokkien etsimisestä, ja kukaan paikallinenkaan ei oikein tunnu osaavan neuvoa, missä omituisesti merkityt luokat sijaitsevat.

 

Porukat olivat jokunen vuosi sitten tuoneet Unkarin tuliaisina maan suurimman ja kauneimman joukkueen, Ferencvárosi Torna Clubin, t-paidan. Ja pakkohan tuota oli päästä kokeilemaan tositoimissa.

2016-02-08 22.45.44
Pelipäivä, juhlapäivä. Selfie tietenkin sen kunniaksi.

Keskiviikkoiltana oli vuorossa Unkarin cupin puolivälierä, jossa ”Frediä” vastaan asettui puolustava Unkarin liigan mestari Videoton. Lipun ostaminen otteluun oli tehty vähän helvetin vaikeaksi ilmeisesti huliganismin estämiseksi. Aluksi täytyi hankkia kannattajakortti, jota varten täytettiin lappuun periunkarilaiseen tapaan kaikki henkilötiedot äidin tyttönimeä myöden. Molemmista kämmenistä otettiin jonkinmoinen tunniste talteen ja lopuksi vielä kasvokuva. Kortille tuli hintaa 1000Ft eli 3€. Lipun sai ostaa tämän jälkeen. Tuohon peliin liput olivat hinnaltaan 1400Ft eli vajaat 5€. Stadionin porteista pääsi sisään syöttämällä laitteeseen samaan aikaan fanikortin ja oikean kämmenen.

2016-02-10 19.32.07-1
Hyvin aseteltu ja suorassa oleva pelitilannefoto.

Peliä katselimme puolalaisen vaihtarin ja yhden tuutorimme kanssa. Yleisöä oli paikalla ehkäpä 2000-3000, mutta siltikin tunnelma oli Groupama-arenalla hyvä. Yleisö elää peleissä tunteella mukana, ja tuomarille sekä vastustajille annetaan suorituksista välitöntä palautetta. Myös tuutorimme osoittautui samanlaiseksi huligaaniksi muiden katsojien kanssa, ja kuuntelimme puolalaisen kanssa hymynkare huulilla hänen tahdikkaita ”kurva”-huutojaan.

Itse pelin taso ei paljoa Kangasalan Voiton kolmosdivarin peleistä eronnut. Näimme siis paljon rikkeitä ja päämäärätöntä pallottelua vailla kunnon maalipaikkoja. Ensimmäisen puolikkaan lopulla Videotonin saatua pallon noin kolmatta kertaa keskikentän yli, tekivät he samalla pelin ainoan maalin. Tappiosta huolimatta uskon löytäväni itseni stadionilta kevään aikana uudestaan.

 

Jokunen päivä sitten kävin kävelemässä Tonavan keskellä sijaitsevalla Margitin saarella (Margitsziget). Sieltä löytyy esimerkiksi yleisurheilukenttä, kylpylä, uintikeskus, tenniskenttiä ja konserttilava. Siis lähes kaikki mitä ihminen tarvitsee.

2016-02-09 16.02.38
5,35km pinnoitettua juoksurataa saaren ympäri.

Tänään pistin lenkkarit jalkaan ja otin selvää, kuinka maksan ja juoksukunnon samanaikainen kehittäminen sopivat yhteen. Kierros saaren ympäri taittui aika tasan puoleen tuntiin, joten peruskuntoa on vielä onneksi ripaus jäljellä.

 

Viikonloppuna kävin kaimani Antin suosituksesta Marxim-nimisessä pub-ravintolassa Budan puolella. Pizzalistalta löytyi herkkuja, kuten vaikkapa ”Lumikki ja seitsemän proletaaria”, sekä ”Siperian unelma”. Iso Kozel, Ø 30cm pizza sekä nacholautanen tarjoiltuna erittäin jäykällä ja ilmeettömällä palvelulla maksoivat noin 2700Ft eli 8,5€. Jatkoon!

20160207_203747.jpg
Marximin sisustus noudattaa yksinkertaisen tyylikästä linjaa. Miinusta siitä, että miesten wc:n pisuaarin takana oleva televisio ei ollut päällä. En päässyt siis kusemaan siellä yleensä näytettävien puheiden päälle.

Sen sijaan suurin ravintolakusetus tähän asti pääsi syntymään toissailtana, kun nälkäisenä ja brittifutiksen toivossa marssin keskustassa Longford Irish Pubiin. Ei tullut katsottua raflan arvioita etukäteen ja sehän kostautui ihan välittömästi. Iso Kilkenny, kalaburgeri ja jälkkäriksi Baileys-kahvi. Maksutapahtumaa suorittaessani (noin 6000Ft eli 20€) ei voinut kun nauraa ääneen omalle tyhmyydelleen. Jo pelkän kahvin hinta oli kuitin mukaan rapeat 6€, sitähän ei tullut tilatessa kysyttyä… Joten pysytellän tuosta tulevaisuudessa kaukana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s