Byroslavia?

Tämä postaus oli jo ennen Unkariin tuloa suunniteltu avautumiseksi siitä, kuinka helvetin vaikeaa asiat on täällä hoitaa.

Mutta se ei kuitenkaan ole sitä. Olen vähintäänkin positiivisesti yllättynyt. Asunnon kanssa ei ole ollut minkäänlaista häsläystä. Koulussa ainoa huvittanut asia oli orientaatiopäivänä kokonaisen tunnin kestänyt mälväys kurssivalintojen korjaukseen. Niin vuokraemännälle kuin opinto-ohjaajalle voi pistää viestiä vaikka Facebookissa. Puhelinliittymän hankinta hoitui Vodafonen ”Smart Storen” pehmeällä sohvalla istuen. Yli kolmen kuukauden maassa oleskelusta pitäisi teoriassa tehdä ilmoitus Unkarin viranomaisille, mutta ilmoittamatta jättämisestä ei seuraa mitään sanktiota, joten tuutorit kehottivat laskemaan tässä tapauksessa 1+1.

Paikalliset puhuvat paljon siitä, että byrokratiaa on yhä olemassa paljon, mutta ihmiset tekevät kaikkensa, jotta eivät joutuisi tekemisiin sen kanssa. Koulussakin samalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla pääsee kaikkiin palveluihin. Ainoat hampaidenkiristelyt tähän asti ovat tapahtuneet futispelien lippuluukuilla.

20160306_211214
Joillakin menneet lusikat jakoon? Ei, vaan unkarilaista mallia kierrätyksestä. Muutamana viikonloppuna olen ihastellut eri puolilla kaupunkia tätä kierrätyskampanjaa, jossa asukkaat heittävät lauantaina tarpeettoman roinan kadulle oven eteen, kerjäläiset ja hamstraajat penkovat ja levittävät kasoja sunnuntain, ja maanantaina kaupunki kerää jäljelle jääneet rojut pois. Aluksi 30 metrin välein olevat kasat levittäytyivät sunnuntaina niin, että koko VIII-alue oli yhtä suurta kaatopaikkaa. Sisältöä löytyi lasipurkeista vessanpyttihin ja matoista tietokoneisiin. Kierrätys kannattaa.

Sunnuntaina vuorossa oli kylpyläkäynti numero 5, joka suuntautui Dandárin kylpylään aivan maailmankuulun yrttilikööri Unicumin tehtaan viereen. Yhdistelmälippu (sisä- ja ulkoaltaat sekä saunat) oli tällä kertaa 2400Ft (7,5€). Paikalla ei ole yhtä pitkää historiaa kuin muilla kylpylöillä ja se onkin tähänastisista ehkä eniten normaalin kylpylän oloinen. Altaista löytyi 11-38°C ja siihen kolme saunaa päälle, niin kyllähän siinä elämä taas maistui.

hunkarikroatia
Georgiasta paluun kanssa samana päivänä potkupalloa katsomaan, jaksaa jaksaa. Ystävyysottelu Unkari – Kroatia hintaan 8 €.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s