Munarätit ja retki pohjoiseen

Samalla tavalla kuin Suomessa, Unkarin viranomaiset ja taksikuskit ovat olleet varpaillaan kyytipalvelu Uberin kanssa. Taksikuskit ovat joinain päivinä tukkineet katuja mielenosoituksena Uberia vastaan. Hallitus on vääntänyt pikavauhdilla säädöksiä Uberin toiminnan vaikeuttamiseksi. Täälläkin poliisi taisi malliksi pidättää muutaman Uber-kuskin. Nyt on saatu valmiiksi keinot, joilla kielletään Uber Unkarin tyyliin (tiedot haalittu luennoilta ja netistä):

  1. Uber-kuskien on maalattava autonsa keltaisiksi, samaan tapaan kuin normaalien taksien
  2. Myös pankkikortilla maksaminen on oltava mahdollista, siispä kortinlukijapakko
  3. Pakolliset kurssit yrittäjyydestä ja asiakaspalvelusta ennen aloittamista
  4. Auton täytyy olla alle 10 vuotta vanha ja kuljettajan vähintään 21-vuotias
  5. Hinnaston täytyy olla sama kuin normaaleilla takseilla ja sen on oltava selkeästi näkyvissä
  6. Laittoman taksiliikeneen harjoittamisesta saa 300 000 forintin sakon (1000€)

Katsotaan sitä 2010-luvulle tuloa uudestaan vaikka kymmenen vuoden päästä.


Lauantaina-aamuna kello 9.00 noin 25 vaihtaria ja tuutoria löysivät toisensa itselle jo tutusta Ùjpestistä valmiina päivän mittaiseen retkeen johonkin pohjoiseen lähelle Slovakian rajaa. Luvassa oli 8km lenkki mäkisessä maastossa. 3€:n meno-paluu bussiliput taskuun ja puolentoista tunnin bussimatkan päästä olimme pelipaikoilla. Keli oli kohdallaan ja porukka hyvällä fiiliksellä. Kovasta kannustuksesta huolimatta kukaan ei edes onnistunut kompastumaan lukuisissa purojen ylityksissä. Maisemat olivat totaalisen erilaisia kuin Kaupissa, parhaiten siitä kertonee pieni kuva/videokollaasi.

Maasto oli huomattavasti vaikeampaa, mitä odotin, mutta myös tennareilla ja farkuilla patikoineet selvisivät ihan kunnialla kotiin. Sain osakseni jonkin verran naurua loputtomalla eväsmäärällä varustetulla repullani. Opetin muille, että intissä oli aina parempi olla liikaa, kuin liian vähän omia eväitä.

 


Niin, niistä munaräteistä. Niistä halusit kuitenkin lukea. Vanhana feministinä tunsin pienen vihan piston sydämessäni mennessäni perjantaina Rudasin kylpylään, jossa on vielä voimassa omat kylpypäivät miehille ja naisille. Miehille ma-ti ja to-pe, naisille keskiviikkoisin. Tosin nykyään viikonloppuna molemmat sukupuolet pääsevät tasavertaisesti kylpemään, sekä erikoisuutena järjestetään yöuinti aina pe-la yönä klo 22-04. Sijainti kylpylällä on mitä loistavin, aivan Elisabetin sillan vieressä Budan puolella. Silti se on aika huomaamaton, eikä sitä kauempaa niin helposti kylpyläksi tunnista. Kaikenkattava lippu Rudasiin oli samoissa hinnoissa kuin Gellertissä ja Szechenyissä, 4700Ft (15 €).

Jälleen kerran tarjolla oli saunamaailmaa, pitkää uintiallasta, ja wellness-altaita kloorivedellä (11-42°C). Nämä itse asiassa olivatkin kaikille sukupuolille avoinna ja remontista oli tuskin montaa vuotta, niin tuoreessa kunnossa tuo puoli kylpylästä oli. Koska kylpylät ovat täällä aina sokkeloita, kesti ”thermal poolien” eli mineraalipitoisella vedellä täytettyjen altaiden löytäminen hetken. Suunnistettuani oikeaan paikkaan tajusin jujun, miksi sukupuolille on omat päivänsä. Alasti uimisen ymmärrän hyvin, mutta tällä allasosastolla uikkarit vaihdettiin noin 40x40cm kokoiseen liinaan, joka laitettiin narulla lantiolle kiinni, ja näin saatiin heppi ja kivet peittoon. Siellä miehet sitten temmeltävät nenäliina kassien edessä perseet paljaana auringon valaistessa orgioita kupolikaton pienistä rei’istä. Alkushokin jälkeen niin kovin kaunista ja idyllistä. Mutta en siltikään ihan ymmärtänyt, miksi ei saman tien voi olla kokonaan alasti tai uikkarit päällä. Mutta maassa maan tavalla. Tämän elämyksen lisäksi Rudasiin kannattaa tulla katolla olevan pienen uima-altaan vuoksi. Näköalaa löytyy Tonavalle, Gellertinvuorelle ja Pestin rantaan. Kaikki tämä vilkkaasti liikennöityjen teiden välissä. Ihan hauska!

2016-03-11 17.29.52.jpg
Rudasin kylpylä Elisabetin sillalta. Etuoikealla kupolikaton alla terveysaltaat ja aivan toisessa päässä kupolikehikon alla pieni ulkoallas.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s