Kansallispäivä ja kansallisruoka

Vuoden 1848 vallankumouksen vuosipäivänä 15.3 istutaan kotona, tuijotetaan Netflixiä ja toivotaan, että joku baari olisi auki.

Tämä oli tuutorien mielipide ja muutenkin kyllä aivan totta. Olin hieman flunssassa, vettä satoi ja lämpöä oli +5°C, joten voidaan helposti puhua vuoden ankeimmasta päivästä. Uskaltauduin hetkeksi ulos, ja ainoa elämä, mitä kaupungilta päivällä löysin, oli Unkarin sosialistisen puolueen (MSZP) pieni tapahtuma lähellä parlamenttitaloa, sekä äärioikeistolaisen Jobbik-puolueen kokoontuminen Elisabetin sillan vieressä. Molemmat olivat laimeampia kuin unkarilainen lager-olut, joten riensin äkkiä takaisin kämpille sairastamaan. Jälkeenpäin toki luin, että noin 10 000 ihmistä oli ottanut osaa iltapäivän marssiin Sankarten aukiolta Parlamenttitalolle ja siellä mielenosoituksessa väkimäärä oli vielä tuplaantunut. Aiheena oli tällä kertaa ollut hallituksen koulutuslinjaukset.


Gulassikeitto on Unkarin kansallisruokia ja iltana eräänä päätin itsekin väsätä jotain sen tapaista. Yhdistelin noin neljää guuglella ensimmäisenä löytynyttä reseptiä ja päädyin tällaiseen ohjeeseen:

  1. Marssi lähimpään kauppahalliin (tällä kertaa Rákóczi Téri Vásárcsarnok) ja osta puolen kilon lihanpala. Koita selvittää Google-kääntäjällä, mitä se on. Ei löydy, eikä myyjä puhu tietenkään sanaakaan englantia. Mutta ihan hyvä se on. Saattoi olla possun lapaa tai ulkopaistia. Hintaa hänellä 500Ft (1,6€).
  2. Osta kauppahallista myös pari perunaa, paprika, porkkana, sipuli ja valkosipuli.
  3. Lähi-Tescosta löytyy loput raaka-aineet, eli paprikajauhetta, herkkusieniä, voita lihan ruskistamiseen, tulinen ja erittäin suolainen (11,5%) paprikakastike (alla kuvassa keskellä), 279 forintin (noin 0,9€) puolimakea punaviini ja kermaviili.
  4. Huomaa lihojen paistoa aloittaessa, että ostamasi voi olikin hiivaa ja kuullota nöyränä sipulit normaalissa öljyssä. Ruskista lihanpalat, joiden päälle on heitetty paprikajauhetta ja lisää valkosipuli.
  5. Siirrä setti kattilaan, lisää öljyä ja anna muhia. Lisää 15min päästä sienet, paprikat, perunat ja porkkana. Keitinvedeksi paprikakastiketta ja hieman vettä. Suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan.
  6. Jos ennen ruoanlaittoa avaamastasi viinistä on vielä jotain jäljellä, sitä voi myös lisätä tässä vaiheessa. Uhrasin pari desiä.
  7. Keitä, kunnes rehut ovat hieman ylikypsiä ja lihat alkavat olla pehmeitä. Puolisen tuntia riittää, sillä nyt alkaa olla jo nälkä. Lisää kermaviili.
  8. Hauduta vielä hetki ja nauti leivän ja jalkapallo-ottelun kera.
2016-03-15 21.10.26
#soup #gulassi #gulyás #ruokagram #paprika #kaasuhella #goodfood #kuparikattila #mitähelvettiäantti

Ensimmäisenä viikolla kämpillä ostin ison purkin pikakahvia, sillä kahvinkeitintä ei asunnossa ollut ja Suomessa sumppia kuluu kuitenkin viitisen kuppia päivässä. Kahvia on siis saatava. Pystyin juomaan tätä pikakuraa ehkä kahdesti, jonka jälkeen päätin kuitenkin olla kokonaan ilman kahvia. Oli nimittäin sen verran karmeaa tavaraa. Taannoin löysin etäisesti espressopannua muistuttavan virityksen kaapista ja päädyin kokeilemaan sitä. Hetki ohjeiden hakua netistä ja pannu tulille. Ja tavarahan on vallan juotavaa!

Lähtö Georgiaan koittaa muutaman tunnin päästä, ja mikäs on sen mukavampi tapa aloittaa reissu kuin kello 23.55 lähtevä lento. Kolmen tunnin lennon sekä aikaeron seurauksena perillä ollaan kivasti aamukuudelta. Päätin, että aloitan viikon ristiretkeni pääkaupungista Tbilisistä, joten lennon päälle on vielä odotettavissa 4-5h bussimatka Kutaisista Tbilisiin. Tbilisissä olen ehkä kolme yötä ja Kutaisissa kaksi viimeistä yötä. Väliin jätin 2 yötä spontaanille soveltamiselle. Kielen kanssa on oletettavissa ongelmia, tiedän sen jo tässä vaiheessa. Venäjää puhumalla selviäisi jotenkin. Sitä opiskelin pari vuotta sitten yhden kurssin verran, ja sen opit ovat jo aika suloisesti unohtuneet. Englannin osaaminen ei kuulemma tuolla päin Eurooppaa ole kovin hyvällä tasolla. Onnekseni löysin koulustamme yhden georgialaisen vaihtarin, jolta olen saanut hyvät vinkit niin majoituksiin kuin vierailtaviin kohteisiinkin. Odotukset viikon reissulle keskittyvät upeisiin maisemiin, mainioon ruokaan ja ystävällisiin ihmisiin.

Alphabet
Uudet aakkoset opeteltaviksi. Lähde: visitgeorgia.it

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s