Puolassa voi polskia – ja muita kokemuksia Varsovasta

Tulipa siinä pari iltaa katsottua jalkapalloa ja juotua kaljaa uzbekistanilaisen kaiffarin kanssa, vaikka yhteistä kieltä ei löytynytkään.

Järkyttävä otsikko, ensinnäkään Veikselissä ei kannata uida ja toisekseen en valitettavasti puhu kahta sanaa enempää puolaa.

Tein päätöksen nähdä vielä ainakin yhden Euroopan pääkaupungin, vaikka päivät alkavatkin olemaan Budapestissa vähissä. Myös rahakirstun pohja alkaa näkyä, joten tämän reissun Puolaan tehtiin oikein pienellä budjetilla. Lennot varasin taas Wizzairilta ja menopaluun hinta oli melko posketon 35 €. Tähän yhdistin kolmen yön hostellidormipedin samaisella 35 € hinnalla (sisältäen aamupalan).

Kuten reissulla Georgiaan, myös Puolaan sain vinkkejä sieltä kotoisin olevalta vaihtarilta, Aleksanderilta. Ja mikä parasta, hän on kotoisin juurikin Varsovasta. Ennen reissua ajatukset kaupungista olivat jotain sekoitusta Budapestista, Berliinistä ja Venäjältä, mutta liikaa faktatietoa en tietenkään ollut taaskaan haalinut. Tiedossa kuitenkin oli, että kaupunki on käytännössä rakennettu uudelleen toisen maailmansodan jälkeen, kiitos saksalaisten. Tämä reissu oli aika lailla tehokas 70 tunnin pyrähdys, torstaina iltapäivästä olin Varsovassa ja sunnuntaina puolenpäivän aikoihin takaisin Budapestissa. Sitten lähes kronologiseen matkakertomukseen:


Varsovan Chopinin kentältä pääsi mukavasti puolessa tunnissa bussilla (kertalippu 4,4zl eli 1 €) keskustaan. Heti kentältä lähtien huomasin kaupungin olevan yllättävänkin moderni. Esimerkiksi bussi oli pakasta vedetty, sen sisällä aikataulunäytöissä näkyi reaaliajassa reitin jokainen pysäkki, millä kadulla pysäkki on ja kuinka kauan matka sinne kestää. Junallakin olisi kaiketi kaupunkiin päässyt. Keskustaan päästyäni suuntasin heti hostellia etsimään ja ihan hyvällä sijainnilla oli majoitus tälläkin kertaa. Paikka oli aikas tunnelmallinen korkeine huoneineen ja puulattioineen, mutta kevään kämäisin WiFi-palkinto menee kirkkaasti tälle hostellille. Aamupalaksi oli tarjolla teetä, paahtoleipää ja muroja+mysliä, mutta enpä ihan ruotsinlaivan tasoista (ainakaan Silja Symphony) aamiaista tuolla hinnalla odottanutkaan

Hostellilta matkaan pääsy kesti hetken, sillä Intercultural Communication – kurssin 3-sivuisen loppurapsan palautus painoi päälle ja täytyi se tehdä loppuun, mutta vähän illemmasta sitten sain tarkemman kosketuksen kaupunkiin.

Kämpille päin palaillessani kiinnitin ensimmäisen kerran huomiota rullaluistelijoiden suureen määrään. Heitä liikkui esimerkiksi Nowy Swiat –kadulla jatkuvasti. Aleje Jerozolimskie –pääkatua tallatessani sitten tajusin miksi. Käynnissä oli yörullaluistelu-tapahtuma ja pian poliisisaattueessa ohitseni menikin 7000 rullaluistelijaa. Parissa ylläolevista kuvistakin heitä kiitää.


Perjantain aloitin kaupungin korkeimmasta maamerkistä, Kulttuuri- ja tiedepalatsista. Tuo noin 230 metriin kohoava rakennus (ilman mastoa 168m eli Näsinneulan korkeus) on Puolan korkein ja lisäksi koko rakennus on neliöiltään Puolan suurin. Hetken julkisivua tallattuani se oikea sisäänkäyntikin löytyi. Lippu kerrokseen nro 30 teki opiskelijalta 17 zl (4€, itse asiassa melko hintava) ja sitten vain luokkaretkiläisten kanssa hissillä ylös. Pienen sateen lakattua maisemat kaupungin yli olivatkin viimeisen päälle.

Yläilmoista päästyäni suunta oli seuraavaksi kohti vanhaa kaupunkia, jos sitä kovin vanhaksi voi kutsua. Varsova tosiaan pommitettiin toisessa maailmansodassa aika pahoin, mutta vanha kaupunki on rakennettu uudelleen vanhaa muotoa seuraillen.

Keli oli perjantaina vähän turhan vaihteleva, tasatunnein tuli vettä ja sitten taas aurinkoa.

Jälleen tuli yhteen päivään ainakin tarpeeksi kohteita ja ilta meni sitten hostellilla EM-avausta katsoen. Samassa dormihuoneessa oli tosiaan veli uzbekistanilainen, jonka nimi ei millään jäänyt mieleen. Hänen heikolla englannillaan ja minun vielä heikommalla venäjälläni koitimme saada keskustelua aikaan sen välillä jopa hieman onnistuen. Tärkeintä oli kuitenkin että juttua ja puolalaista Żubr-merkkistä olutta riitti (pullon koko 0,65l, voltteja 6 % ja hintaa ehkä 0,65€ / pullo) pikkutunneille.


Lauantaille olin miettinyt käynnin suuren puolalaisen tähtitieteilijän Nikolaus Kopernikuksen mukaan nimetyssä Copernicus Science Centerissä, joka oli hyvin samantyylinen kotimaiseen Heurekaan verrattuna (tai ainakin mitä nyt muistelen tuota 5.- tai 6.-luokalla tehtyä luokkaretkeä). Erilaisia näyttelyitä oli noin 7 kappaletta lähtien peileillä ja valoilla toteutetuista harhoista jatkuen ihmiskehon ominaisuuksiin ja päättyen muistia ja mieltä tutkivaan näyttelyyn. Tuolla sai helposti vierähtämään pari tuntia ja varmaan enemmänkin olisi kulunut, jos olisi kaikkia vimpaimia alkanut testaamaan. Pääsylippu oli opiskelijalta 18zl eli jälleen siellä 4 €:ssa (Heurekaan muuten opiskelija 15 €).

Tieteen jälkeen suunta tietenkin taas urheilun pariin ja otin kansallisstadionin (PGE Narodway – nimellä kulkee sponsorin mukaan) lähempään tarkasteluun. Sehän oli myös vallan modernin oloinen, rakennettiinhan se edellisiä potkupallon EM-kisoja varten. Stadionin ympäristön oli muuten vallannut vähemmän yllättäen ketkäs muutkaan kuin rullaluistelijat. Nytpä on sitten tälle keväälle nähty viiden maan suurimmat urheilupyhätöt.

Stadionilta olisin ottanut ratikan alleni, mutta tomera poliisi oli pysäköinyt autonsa raiteille risteykseen juuri ennen pysäkkiä. Arvelin jotain häppeninkiä olevan taas tapahtumassa, ja kun bussilla keskustaan pääsin, niin syykin selvisi. Meneillään oli gay-pride tai millä nimellä tämä seksuaalista tasa-arvoa ajava festari nyt missäkin kulkee. Ja kuten semi-ahdasmielisestä Puolasta voi kuvitella, turvatoimet oli jouduttu virittämään aika tappiin. Poliisiautoja pystyi äkkiä laskemaan kulttuuripalatsin ympäristöstä lähemmäs sata kappaletta. Nälkä painoi kuitenkin kovasti päälle, joten niinpä jouduin jättämään tapahtumaan osallistumisen tällä kertaa välistä.

Suunta oli tuohon aivan kulttuuripalatsin viereen Zlote Tarasy – kauppakeskukseen, joka varmaan jälleen kerran oli maan suurin ja hienoin. Tai näin ainakin päättelin, kun kerroksia oli saman verran kuin Koskikeskuksessa eli ainakin 5kpl. Norsua tuolta ei ehkä voinut ostaa kuten Lontoosta Harrodsilta, mutta eiköhän melkein kaikki muu löytynyt, mitä ihminen voisi tarvita.

Välikuoleman jälkeen lähdin katsomaan iltakävelylle vielä yhden puiston ja etsimään puolalaista mielenmaisemaa.

Puistoja Varsovassa kyllä riitti ja tämä oli varmaan isoin niistä, Lazienki Królewskie. Kuvauksellisin paikka siellä oli kuvan pałac Łazienkowski tai lontooksi Palace on the Isle, joka tosiaan nimensä mukaisesti on palatsi lammen keskellä. Siitäpä vielä burgerille Bobby Burger -nimiseen paikkaan jossa ensimmäinen erä Englanti-Venäjä-peliä ja toinen puolikas sitten hostellilla uuden ystäväni kanssa.


Sunnuntaina ei sitten enää paljoa ehtinytkään hommailla, lento kun lähti kohti Budapestia jo kello 10.40. Puolalaisia futishuligaaneja oli muuten lähdössä samaan aikaan yksi koneellinen Nizzaan.

Loppuyhteenvetona totean Varsovan olevan modeni ja edullinen matkakohde, jossa historian ystävä saisi helposti vietettyä vaikka viikon. Ruoka on maistuvaa ihan lähtien 2,5 €:n kebabista vitosen burgereihin ja 10-15 €:lla syö jo vanhassa kaupungissa kolmen ruokalajin aterian juomineen. Julkinen liikenne toimii keskusta-alueella hyvin, vaikka itse tykkäsin jälleen kävellä enemmän. Englannin taito ei Varsovassa ollut ihan yhtä hyvää kuin Budapestissa, mutta asiat sai silti aina hoidettua. Turisteja ei näin kesäkuun alussa ollut paljoakaan ja suomea taisin reissulla kuulla vain kahteen kertaan. Monet pitävät Krakovaa Varsovaa kauniimpana kohteena, joten seuraavaa Puolan reissua sitten sinne tai Gdanskiin, johon Wizzair lentää tällä hetkellä Turusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s